П`ятниця, 10.05.2024, 03:56
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Серпень » 12 » Як вибрати домашню тварину
12:36
Як вибрати домашню тварину
Якщо ви зважилися на придбання домашньої тварини, стоїть досить відповідально підійти до питання його вибору. Здавалося б, що може бути простіше? Досить відвідати зоомагазин або пташиний ринок - напевно якесь миле створіння так сподобається!

Однак насправді не все так просто - адже кожна тварина вимагає певного догляду і повинно підходити своєму господареві по темпераменту, способу життя. Якщо ви плануєте придбати домашнього улюбленця на тривалий час, а не на місяць-другий, скористайтесь нашими порадами щодо підбору домашнього тварини.

Собака

Один з найбільш популярних домашніх улюбленців. Віддана, вірна, ласкава, велелюбна, готова на все заради свого господаря. Якщо ви хочете завести собаку, будьте готові вигулювати її кілька разів на день, займатися її дресируванням, сприймати цю тварину як повноправного (і рівноправного!) Члена своєї родини.

Читайте породами собак і виберіть ту, яка підходить вам більше всього. Керуйтеся не лише зовнішнім виглядом собаки тієї чи іншої породи, а й іншими характеристиками: особливостями догляду, умовами утримання, характером, призначенням (собаки бійцівські, мисливські, кімнатні і т.д.). Зіставте свої бажання і можливості, дайте самі собі відповідь на питання: чи буде цьому собаці комфортно з вами, а вам - з нею. Якщо відповідь ствердна - сміливо купуйте цього чотириногого друга.

Однак у собак, незалежно від їх породи, є один спільний момент - вони вимагають до себе підвищеної уваги, спілкування, любові. Собаки в чомусь схожі на дітей: забирають багато часу і ображаються, якщо ними не займаються, ігнорують.

Тому собака добре підійде людям, які віддають перевагу рухливий спосіб життя, переважно молодим і активним, одиноким людям, які бажають знайти у вигляді собаки відданого друга, а також тим, хто володіє достатньою кількістю часу для занять з собакою.

Утриматися від покупки собаки варто, якщо в будинку є маленькі діти - вони, як правило, ще не вміють поводитися з цією твариною. Також не радимо купувати собаку людям занадто зайнятим, неквапливим, не готовим до виливу почуттів на адресу тварини.

Кішка

Незалежна, горда, самолюбна, примхлива, прив'язана до свого будинку більше, ніж до його господарям. Кішка - не менш популярне домашня тварина, ніж її вічний суперник і антипод - собака.

Як і у випадку з собаками, багато що залежить від вибору породи кішки. Одні кішки ліниві і вальяжно, мають сумирним і поступливим характером, інші - грайливі і завзято, відчувають підвищену потребу в спілкуванні, треті - надто примхливий, часом агресивні, з почуттям власної гідності й переваги навіть над своїм господарем. Характери кішок нагадують характери людей - тому так важливо підібрати породу кішки, що відповідає вашому темпераменту і способу життя.

Особливу увагу потрібно приділити вибору кішки, якщо хто-небудь у вашому домі страждає алергією. Існують гіпоалергенні породи кішок (наприклад, сибірські), але і вони підходять не всім алергікам.

Незважаючи на те, що кішки не піддаються дресируванню, приділити увагу їх вихованню теж доведеться. Навчити ходити в туалет в належне місце, дряпати кігті тільки на спеціально призначеному для цього килимку і дати зрозуміти, де в будинку знаходяться «заборонені» для кішки зони. Якщо вчасно не приділити цих питань належної уваги, кішка перетворитися на тягар, гадящую вам в тапочки, дряпають ваш улюблений диван і лазити по шторах.

Потрібно також бути готовим підлаштовуватися під кішку. Якщо у випадку «людина - собака» мають місце бути рівноправні стосунки, то варіант «людина - кішка» передбачає часом деяку залежність першого від другого. Кішку не змусити силою, загрозою. Вона завжди сама собі на умі - ваша думка її хвилює лише частково. Зате як вона вміє подлізаться - ви не в силах будете відмовити своїй улюблениці!

Кішка підійде людям творчим, таким же незалежним, готовим терпіти її норовливість і не нав'язувати свою думку, в той же час забезпечити комфортні умови існування. Сім'ям з маленькими дітьми, людям активного способу життя кішка навряд чи підійде. Утримайтеся від придбання кішки, якщо в будинку є вагітна жінка або планується вагітність, так як кішки є переносниками токсоплазмозу.

Гризуни

Хом'яки і щури, морські свинки і кролики - милі створіння, які не потребують багато уваги і часу для догляду. Не вимогливі до умов існування і вже точно байдужі до вашого характеру і способу життя. Все, що їм потрібно для щастя - це клітина, тирса (та інші матеріали для «гніздування»), трохи їжі та води. Вам же треба періодично прибирати житло своїх вихованців і спостерігати за їх ігрищами, вивчати повадки і іноді брати до себе на руки для ігор.

Можна завести пару гризунів і зайнятися їх розведенням. Попередньо дізнайтеся, як створити відповідні для цього умови і чи можливо це для кожної окремо взятої породи в домашніх умовах.

Гризуни особливо хороші в сім'ях, де є діти. Найчастіше це перші домашні улюбленці вашої дитини. Підійдуть ці тварини і для дорослих людей, які бажають мати вдома живність, але не мають в своєму розпорядженні значний запас часу для догляду за нею.

Серед мінусів гризунів можна назвати їх специфічний запах - хоча є окремі види, позбавлені цієї неприємної особливості. Гризуни навряд чи дадуть відповідь вам любов'ю, не будуть чекати вас з роботи і довірливо зазирати в очі, їх не візьмеш з собою в ліжко і не вигуляти на вулиці.

Птахи

Папуги і канарки - ці забавні пернаті можуть оселитися в вашому домі. Живуть в клітці і не вимагають особливого догляду. Деякі види папуг здатні розмовляти - і досить цікавим процесом є навчання цього. Втім, можна купити вже говорить папуги.

Періодично птахів потрібно випускати з клітки, стежачи за тим, щоб вікна в кімнаті були закриті. Окремі види папуг досить розумні і кмітливі. Вони подарують вам незабутні хвилини веселощів, коли ви будете спостерігати за їх забавним копирсання і метушливістю.

Птахи - відмінний подарунок для дітей. Добре підійдуть вони і товариським людям, сангвиникам. Меланхоліків ж вони, навпаки, швидше будуть дратувати своєю балакучістю (або цвірінькання). Не підійдуть птиці в якості домашніх вихованців і людям, які ретельно стежать за чистотою свого будинку, - адже пір'я всюди вам не уникнути.

Рибки

Ось вже хто не продемонструє вам свій характер, не розбудить нявканням серед ночі, не прогризе дірку в новому покривалі і не забруднить підлоги після прогулянки на вулиці! Акваріум з рибками - це скоріше естетичне доповнення до загального інтер'єру вашого будинку, ніж прагнення завести домашніх тварин. За акваріумними рибками цікаво спостерігати - і чим їх більше, тим різноманітніший результати цих спостережень.

Правда, догляд за акваріумними рибками має бути правильним і своєчасним. Мовчазні мешканці акваріума будуть щасливі, якщо ви заповіді всі умови для їх безхмарного існування і не забудете правильно годувати їх, міняти воду в акваріумі, підтримувати потрібний баланс у ньому.

Екзотичні тварини

Змії, ігуани, крокодили, черепахи, мавпи - екзотичні тварини особливо популярні останнім часом. Знаходження таких тварин вдома найчастіше характеризує їх господаря як людину неординарну, хоче відзначитися нестандартним підходом до питання придбання і утримання домашніх улюбленців.

Однак практика показує, що в умовах квартири екзотичні тварини рідко можуть отримати потрібний їм догляд. Крім того, багато видів таких тварин потенційно небезпечні для людини і при неналежних умовах утримання можуть завдати шкоди членам сім'ї, гостям будинку або сусідам.

Якщо вам дуже захотілося придбати саме екзотичну тварину, постарайтеся отримати якомога більше інформації про особливості догляду за ним і забезпечте їм свого улюбленця.

Тепер ви знаєте, як і яке домашнє тварина вибрати. Нехай домашня тварина, вибрана вами, доставить радість від спілкування, стане справжнім улюбленцем усієї родини, проживе з вами в гармонії і взаєморозумінні довгі роки.

Категорія: Дім та квартира | Переглядів: 1498 | Додав: DeFeNDeR_01 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Конструктор сайтів - uCoz