П`ятниця, 10.05.2024, 23:04
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Серпень » 12 » Як доглядати за комп'ютером
12:31
Як доглядати за комп'ютером
Зараз вже неможливо уявити сучасної людини, який не був би комп'ютерним користувачем. Комп'ютер ми використовуємо в різних сферах свого життя: для відпочинку і роботи, самоосвіти і саморозвитку, спілкування та отримання інформації. Однак мало хто з нас приділяє належну увагу питанню догляду за комп'ютером. Але ж це пристрій, експлуатуючи щодня, вимагає дотримання певних правил. Як доглядати за комп'ютером?

Транспортування комп'ютера

Комп'ютер категорично заборонено переміщати у включеному стані. Це загрожує втратою всієї інформації на його носіях. Звичайно, дане правило поширюється виключно на настільні ПК, а при переміщенні включеного ноутбука досить уникати різких рухів.

Відключення комп'ютера від мережі

Рекомендується не відключати комп'ютер від мережі, якщо в цьому немає особливої ​​необхідності. Особливо не слід робити цього, якщо припинити роботу на комп'ютері потрібно на нетривалий час. Між моментом відключення комп'ютера і наступним за ним включенням повинно пройти не менше півхвилини. Пояснюється це тим, що в компонентах комп'ютера (джерелі харчування і т.д.) при включенні і виключенні відбуваються перехідні процеси різного роду. Зловживання цими процесами у вигляді частого включення-виключення комп'ютера негативно впливають на його стан.

Використання пристрою безперебійного живлення

Підключений до комп'ютера пристрій безперебійного живлення гарантує його захист від наслідків перепадів напруги, великих перевантажень, незапланованого знеструмлення мережі. Використовуючи пристрій безперебійного живлення, ви не тільки продовжите життя окремих запчастин комп'ютера і збережіть в безпеці всі важливі документи, що зберігаються в ньому, але і вбережете свій гаманець від непередбачених витрат.

Циркуляція повітря

Усі вентиляційні отвори, наявні в корпусі системного блоку і монітора, повинні бути відкриті. Не ставте монітор або системний блок таким чином, щоб обмежувати доступ повітря до них.

Запобігання ушкоджень

Уникайте потрапляння всередину комп'ютера і його комплектуючих рідини - пошкодження, зумовлені цієї необережністю, можуть бути настільки серйозними, що навіть ремонт не врятує. Також не варто приймати їжу під час роботи за комп'ютером - крихти і інші залишки їжі можуть завдати шкоди пристроїв комп'ютера. Взагалі не потрібно ставити або класти на комп'ютер будь-які сторонні предмети (сюди також відносяться і різні комплектуючі, наприклад, вкрай небажано ставити на системний блок принтер і т.д.).

Особливо чутливий до різного виду пошкоджень екран монітора. Навіть самі незначні подряпини будуть видні на ньому. Не використовуйте для протирання монітора спиртовмісних та інших «горючих» коштів, не тріть монітор жорсткої тканиною або губкою.

Установка монітора

Слідкуйте за тим, щоб на екран монітора не потрапляв яскраве світло, будь то прямі сонячні промені або штучне джерело освітлення. Якщо екран буде занадто яскраво освітлювати, доведеться регулювати яскравість і контрастність, роблячи їх більш насиченими. Це, в свою чергу, скоротить термін служби монітора і буде надавати негативний вплив на зір. Також не ставте монітор біля джерел тепла (наприклад, батареями).

Боротьба з пилом

1-2 рази на тиждень протирайте всі пристрої комп'ютера (монітор, корпус системного блоку, принтер і т.д.) від пилу. Використовуйте тільки призначені для догляду за комп'ютерною технікою кошти - тканина з мікрофібри, спеціальні серветки, спеціальна рідина.
Велика кількість пилу накопичується і в корпусі системного блоку, що скорочує життя його компонентів і може призвести до збоїв в роботі комп'ютера. Рекомендується щорічно повністю розбирати системний блок і чистити внутрішні компоненти від пилу. Цю процедуру можна здійснити самотужки. Але краще за все в цьому питанні звернутися до послуг сервісного центру. Фахівці вже точно знають, що і де потрібно «підчистити».

І, звичайно, стежите за пилом в кімнаті, де розташований комп'ютер. Регулярно робіть вологе прибирання, при можливості придбайте зволожувач повітря (до речі, існують спеціальні USB-зволожувачі, призначені для людей, багато часу проводять за комп'ютером) - це позначиться позитивно не тільки на комп'ютері, але і на вашому здоров'ї.

Догляд за клавіатурою

Клавіатура - найбільш експлуатована частина комп'ютера. Напевно кожен чув про те, що на клавіатурі середньостатистичного користувача ПК міститься стільки мікробів, скільки на сотні ободків унітазу. Правда це чи ні - ми не знаємо, але правила догляду за клавіатурою вашій увазі запропонуємо.

Клавіатуру потрібно щодня протирати м'якою злегка вологою ганчіркою. Для видалення сміття з клавіатури можна використовувати пилосос: для цієї процедури клавіатуру потрібно перевернути і пропилососити знизу. Але найкраще, звичайно, клавіатуру помити. Правда процес це досить кропітка - потрібно розібрати всю клавіатуру, попередньо «запам'ятавши» (сфотографувавши, роздрукувавши і т.д.) розташування клавіш на ній. Зануривши всі клавіші в мильну воду (ще краще - воду з розведеним у ній дезинфікуючим засобом), ретельно протріть трохи вологою ганчіркою залишилася основу клавіатури. Промийте клавіші під струменем чистої води, дайте просохнути і встановите назад.

Правильний і регулярний догляд за комп'ютером - гарантія довгого терміну його служби, уникнення різних ушкоджень, збоїв в роботі пристрою, економія грошей і нервів користувача ПК.

Категорія: Hi-tech | Переглядів: 1265 | Додав: DeFeNDeR_01 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Конструктор сайтів - uCoz