Неділя, 28.04.2024, 21:10
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Жовтень » 8 » Високий тиск: симптоматика та особливості лікування
23:59
Високий тиск: симптоматика та особливості лікування

 

В нормі артеріальний тиск дорослої людини становить 120/80 мм рт. ст. Перевищення цього показника може свідчити про розвиток захворювання - артеріальної гіпертензії. Небезпека підвищеного тиску полягає в тому, що протягом тривалого часу ця патологія може не проявляти себе або супроводжуватися слабо вираженою симптоматикою і приводити до серйозних ускладнень. 
Високий тиск - основна причина інсульту та інфаркту 

 
Високий тиск: симптоми 


Для гіпертензії характерні різноманітні симптоми. Незначного підвищення тиску супроводжують: слабка головний біль, швидка стомлюваність, відчуття втоми. Патологія може ніяк не проявлятися до певного моменту часу. 


До основних симптомів підвищеного тиску відносять: 
- Погіршення самопочуття, слабкість; 
- Запаморочення; 
- Головний біль; 
- Помутніння в очах, погіршення зору; 
- Шум у вухах; 
- Озноб; 
- Нудоту; 
- Блідість шкірного покриву; 
- Підвищену дратівливість; 
- Порушення серцевого ритму. 

Головні болі при підвищеному тиску локалізуються в області скронь, чола, потилиці, носять колючий, ріжучий, пульсуючий характер. 

Високий тиск негативним чином позначається на стані органів зору. Тривало поточне захворювання може привести до стійкого зниження зору, на початку його розвитку хворого турбують так звані бігаючі мушки і яскраві спалахи світла перед очима, що виникають безпосередньо в момент підйому тиску, і біль в очах. 

Інтенсивність симптомів залежить від того, наскільки показники тиску перевищують норму. На наявність гіпертензії у більшості випадків вказує потемніння в очах, що виникає при різких рухах. Наприклад, при нахилі вперед. Даний симптом з'являється на початку розвитку захворювання, коли інші його прояви ще не виражені. 

Стан, при якому тиск підвищується до критичного рівня, носить назву гіпертонічної кризи, супроводжується сильним головним болем, запамороченням, втратою свідомості, блювотою, порушенням координації в просторі. Хронічна гіпертензія є передумовою до виникнення інсульту та інфаркту. 

Особливості лікування підвищеного тиску 


Гіпертензія, як і будь-яке захворювання, вимагає особливого підходу в лікуванні. При призначенні терапії враховуються причини виникнення хвороби, вік хворого, загальний стан його здоров'я. 

В якості основних лікарських препаратів при високому тиску призначають бета-адреноблокатори, що роблять вплив на серцеву діяльність, діуретики і судинорозширювальні засоби (наприклад, антагоністи кальцію). Симптоматичне лікування гіпертензії увазі регулярний прийом препаратів, що мають гіпотензивну дію, тобто знижують артеріальний тиск до норми. До таких препаратів належать блокатори рецепторів ангіотензину. 

Лікування підвищеного тиску не завжди супроводжується прийомом лікарських засобів. На початковій стадії розвитку захворювання хороший терапевтичний результат дає дієта з пониженим вмістом солі в щоденному раціоні і фізіотерапія.


Категорія: Секрети здоров'я | Переглядів: 662 | Додав: DarkDaNTe | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Конструктор сайтів - uCoz