П`ятниця, 10.05.2024, 15:59
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Лютий » 5 » Шкода і користь комп'ютерних ігор
20:03
Шкода і користь комп'ютерних ігор
Комп'ютерні ігри міцно увійшли в наше життя, зайнявши почесне місце лідера серед безлічі способів організації молодіжного відпочинку. Віртуальна реальність манить своїми безмежними можливостями, а індустрія комп'ютерних розваг щороку підносить геймерам все нові й нові ігри, від яких просто неможливо відмовитись. Однак про шкоду комп'ютерних ігор сурмлять все навколо - і особливо хвилює питання ігрової залежності батьків, чиї діти проводять весь вільний час біля монітора. Чим небезпечні комп'ютерні ігри і чи можуть вони бути корисними?

Шкода комп'ютерних ігор

Сама головна небезпека, яку представляють комп'ютерні ігри - це виникнення ігрової залежності. Це справжнє відхилення психіки, яка потребує допомоги кваліфікованого лікаря та підтримки рідних і близьких.

Людина, піддався залежності від комп'ютерних ігор, буквально живе у віртуальній реальності, лише зрідка «відлучаючись» в оффлайн. Крайній ступінь ігрової залежності - коли у ігромана пропадає апетит (йому не хочеться відлучатися від ігор навіть для прийняття їжі) і сон (він шкодує час на відпочинок і навіть уві сні продовжує завойовувати світи і вбивати ворогів). Найстрашніше в цій залежності те, що вона зазвичай починається досить невинно, не викликаючи підозр з боку близьких людей. Тому так складно боротися з ігровою залежністю - коли вона стає очевидною, так просто витягти ігромана з її щупалець неможливо.

Особливо відчутний шкоду комп'ютерних ігор для дітей, серед яких особливу групу ризику становлять підлітки. Їх незміцніла психіка за лічені дні піддається негативному впливу ігор, і перед батьками гостро стає проблема того, як відірвати чадо від комп'ютера. До того ж, діти, на відміну від дорослих, не знають міри й гірше відчувають почуття часу - їм здається, що за комп'ютером вони провели всього лише кілька хвилин, в той час як пройшло вже декілька годин.

Втім, шкоду комп'ютерних ігор позначається і на дорослих. І якщо поруч з підлітком може і повинен виявитися дорослий, який зобов'язаний вирвати його з ігрової залежності, то за дорослим геймером мало хто стежить. А між іншим, комп'ютерні ігри, поряд з пияцтвом і зрадами, стають однією з найбільш популярних причин розлучень в молодих сім'ях. Ну який дружині сподобається чоловік, весь вільний час проводить не в колі сім'ї, а в оточенні віртуальних роботів, зомбі і кілерів? До того ж, з часом геймер стає неуважним, розсіяним, у нього не ладиться з роботою, він ігнорує свої обов'язки. Ігрова залежність стає причиною розвалу сім'ї, проблем на роботі, призводить до депресії і самотності.

Багато геймери йдуть далі і готові витрачати гроші, щоб скористатися платними послугами в онлайн-іграх. Стати за кілька хвилин найсильнішим і крутим, не «прокачуючи» свого героя протягом кількох місяців - ну хто про це не мріє? І творці онлайн-ігор «послужливо» підсовують гравцям таку можливість. Звичайно, не безкоштовно. А оскільки однією грою все не обмежується, з родини потихеньку починають спливати гроші, геймер з часом залазить у борги, реальне життя починає нагадувати суцільне пекло, зате в житті віртуальної він - король, бог і супергерой. Така ціна ігрової залежності.

Говорячи про шкоду комп'ютерних ігор для дітей і дорослих, варто зазначити, що особливу небезпеку в цьому плані представляють різні стрілялки, бродилки, леталки і гонки.

Чим небезпечні комп'ютерні ігри-стрілялки? Це найнебезпечніший вид ігор, оскільки ігрова залежність, викликана ними, супроводжується агресивністю, озлобленістю. І не дивно - годинами відстрілюючи людей у ​​віртуальному світі, навряд чи станеш доброї душі людиною.

Шкідливі також бродилки, леталки і гонки, які хоч і не характеризуються агресією, але вимагають підвищеної уваги, затягують, від них складно відірватися. Звичайно, абсолютно неможливим для геймера представляється натиснути на паузу під час чергової гонки або проходження лабіринту.

І, звичайно, небезпечними в плані згаданого вище матеріального марнотратства є комп'ютерні ігри онлайн.

Крім того, постійне сидіння за комп'ютером може викликати негативні наслідки: погіршиться зір, виникнуть проблеми із зайвою вагою і опорно-руховим апаратом, затікання кистей рук. Детально про вплив комп'ютера на здоров'я ви можете прочитати у відповідній статті на нашому сайті.

Користь комп'ютерних ігор

Ви ще вірите після всього прочитаного, що від комп'ютерних ігор може бути користь? Виявляється, вона дійсно може бути!

У першу чергу, варто звернути увагу на різновиди комп'ютерних ігор, які сприяють розвитку інтелекту, логіки, уваги, пам'яті та інших якостей. Це різні логічні ігри, головоломки, ребуси. Особливе місце серед таких ігор займають стратегії. Такі ігри не вимагають підвищеної уваги, швидкості, напруги очей. Вони розмірені і призначені для тривалого проведення часу. Їх можна перервати в будь-який момент, не ризикуючи бути вбитим або з'їденим.

Існує ряд розвиваючих комп'ютерних ігор для самих маленьких дітей від 3 до 5 років. Вони навчать малюка буквах і цифрам, познайомлять зі світом тварин і рослин, нададуть благотворний вплив на розвиток емоційної сфери, посприяють розвитку моторики рук (маніпуляції з джойстиком, мишкою та клавіатурою), зорової пам'яті, музичного слуху.

Очевидна користь комп'ютерних ігор і для молодших школярів - для них розроблено безліч навчальних ігор, які допоможуть поглибити свої пізнання в тій чи іншій області, навчать діяти в різних ситуаціях, посприяють формуванню посидючості, зосередженості, уважності.

За допомогою комп'ютерних ігор ви можете ненав'язливо навчити дитину іноземним мовам, підтягнути його знання з того чи іншого предмету, розвинути «хромающие» якості та здібності. Безумовно, комп'ютер не повинен стати єдиним джерелом розвитку вашого чада - як і раніше актуальними залишаються книги, розвиваючі настільні ігри, конструктори, пазли і, звичайно, батьківські увагу і ласка як невід'ємний супутник всіх занять.

Саме тому прямий обов'язок батьків - не заборонити дитині взаємодіяти з комп'ютером, тим самим викликавши образу і агресію, спровокувавши його до втеч в Інтернет-клуби (де вже точно йому ніхто не запропонує розвиваючих ігор, а завантажать стрілялками і бродилками), а підібрати найбільш оптимальні для нього варіанти комп'ютерних ігор, скласти план занять з ним, дозволити грати у «шкідливі» стрілялки певний ліміт часу, стимулювати дитину до відпочинку не тільки у віртуальному світі, але і в світі реальному.

Та й для дорослої людини є користь комп'ютерних ігор, «потреблінемих» в міру. Це хороший спосіб розслабитися після важкого робочого дня, відволіктися від буденної суєти, «поворушити мізками». Як і у випадку з дітьми, тут важлива різновид гри (ну який відпочинок і розслаблення в черговий стрелялке?) І час, який їй приділяється. Від 1-2 годин на добу, проведених в комп'ютерних світах, нічого поганого не трапиться.

Шкода і користь комп'ютерних ігор. Підсумок

Що ж ми маємо в результаті? Як з'ясувалося, все впирається в почуття міри і різновид гри. Віртуальна реальність не повинна займати весь вільний час людини, вона також не повинна провокувати його на жорстокість, розвивати в ньому агресію і озлобленість. Це має бути просто один з варіантів відпочинку, поряд із заняттями спорту, прогулянками на свіжому повітрі, читанням книг, переглядом фільмів, зустрічами з друзями ...

Якщо ви зрозуміли, що ви позбавлені всього перерахованого, і у вашому житті залишилися тільки ігри - терміново боріться з цим! А ще краще - просто не допускати такої ситуації. Життя таке прекрасне і різноманітна - і було б так безглуздо провести всю її, сидячи перед екраном монітора.

Категорія: Hi-tech | Переглядів: 6289 | Додав: DarkDaNTe | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Конструктор сайтів - uCoz