П`ятниця, 29.11.2024, 05:56
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Серпень » 12 » Як правильно сервірувати стіл
12:32
Як правильно сервірувати стіл
Справжня господиня завжди приділяє особливу увагу не тільки приготування смачних страв до того чи іншого торжества, а й сервіровці святкового столу. Красиво і правильно сервірований стіл викликає апетит, сприяє гарному настрою і приємного спілкування, гармонує з інтер'єром приміщення і відповідає тому або іншого свята, змушує гостей захоплюватися талантами господині. Якщо ви хочете знати, як правильно сервірувати стіл - читайте про це в нашій статті.

Скатертина

Скатертина - те, з чого починається сервіровка якого столу. Вибираючи колір скатертини, віддайте перевагу світлим тонам і неналяпістим (бажано однотонним, хоча можливі варіації в залежності від інтер'єру кімнати, кольору посуду і т.д.) забарвленням.

Перевірте стан скатертини як мінімум за добу до торжества. Вона повинна бути ідеально чистою. Навіть самі непомітні цятки не мають права перебувати на ній. Також скатертину повинна бути добре вигладжений. Ідеальний вигляд має подкрахмаленная свежевиглаженная скатертину.

Накриваючи стіл скатертиною, стежте, щоб її кути закривали ніжки стола, а кінці опускалися з краю столу приблизно на 30 см. Під скатертину можна покласти м'яку тканину - тоді звук стуку столових приладів об стіл буде зовсім нечутним. Класти на скатертину прозору клейонку (щоб уникнути забруднення скатертини) можна тільки в тому випадку, якщо за столом збирається сім'я, а от для гостей (друзів, колег по роботі і т.д.) це неприйнятно.

Розстановка посуду

Весь посуд повинна бути чистою: її обов'язково потрібно попередньо помити і ретельно витерти насухо. Дуже бажано, щоб весь посуд на столі була з одного набору (якщо гостей багато, то 2 або 3 набори на 6 персон кожен - головне, щоб не виявилося, що у всіх гостей різні тарілки-келихи-вилки) - в іншому випадку, створиться враження дисгармонії.

Тарілки ставлять навпроти кожного гостя на відстані приблизно 2-3 см від краю столу. Стежте, щоб усі тарілки стояли по одній лінії. Якщо тарілок декілька, їх можна ставити одна на іншу (закусочні тарілки ставлять на дрібні великі тарілки). Тарілки гостей повинні знаходитися на відстані не менше 60 см один від одного, щоб сидять за столом не штовхалися ліктями.

Столові прибори кладуться наступним чином: поруч з головним блюдом лежать ніж (праворуч, відточеною стороною до тарілки), ложка (праворуч, опуклою стороною вниз, кладеться, якщо передбачається перша страва) і вилка (ліворуч, опуклою стороною вниз), ложка для десерту кладеться за тарілкою. Якщо передбачаються інші столові прилади (закусочний ніж, ніж для риби, ніж для устриць і т.д.), їх кладуть у порядку використання. Між столовими приборами повинна бути дотримана відстань не більше ніж 1 см. Прилади для пиття (чарка для горілки або коньяку, фужер для вина чи шампанського, келих для води або соку) розташовуються праворуч за ножем.

Серветки

Важливим елементом сервіровки столу є серветки. Вони можуть бути тканинними або паперовими. Серветки з тканини (найчастіше це льон) розкладаються в згорнутому вигляді на тарілки після того, як закінчений основний етап сервірування стола. Якщо серветки паперові - використовуйте для них серветниці. Підберіть серветки в тон (або по контрастному принципом) скатертини.

Страви і напої

Основні страви ставлять по периметру столу - можна спробувати кілька варіантів їх розстановки, щоб було максимально зручно і красиво. У центрі можна поставити «фірмове» блюдо господині або блюдо, прикрашене найкраще.

Будь-які приправи до страв: сіль, спеції, оцет, соус і т.д. - Ставлять у центрі столу, щоб кожен міг дотягнутися до них. Хлібниці розташовують на протилежних сторонах столу. Фрукти розкладають на спеціальні широкі вази (великі фрукти рекомендується нарізати часточками). Десерт розміщують за фужером або подають наприкінці трапези (якщо розміри столу маленькі або десерт містить швидко тануть компоненти: морозиво, желе). До всіх блюд повинні подаватися прилади (ложки, лопатки і т.д.)

Пляшки з напоями ставляться в різних місцях столу і відкриваються перед тим, як гості сядуть за стіл. Виняток хіба що для шампанського - його відкривають безпосередньо перед розлиттям в келихи. Соки, компоти краще розлити в графини.

Квіти та інші прикраси столу

Квіти є відмінним доповненням до загальної сервіровці столу. Вони повинні бути розміщені в невисоких, але стійких вазах і розташовуватися на столі так, щоб не закривати собою обличчя гостей, не заважати спілкуванню і трапези. Підберіть квіти в тон скатертини або посуді.

Стіл можна прикрасити і свічками, і невеликими статуетками в тему свята, і гелевими повітряними кулями. Головне - все повинно бути в міру і доповнювати атмосферу свята за столом, а не «муляти» очі.

Це - основні правила сервірування стола. Експериментуйте з оформленням страв, колірними рішеннями, підбирайте оригінальні прикраси для вашого столу - і з часом ви відточите майстерність сервірування столу, змушуючи гостей дивуватися і захоплюватися вашими вміннями.

Категорія: Дім та квартира | Переглядів: 2724 | Додав: DeFeNDeR_01 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Конструктор сайтів - uCoz